Συγκόλληση Βυθιζόμενου τόξου

Βυθιζόμενο Tόξο

Στη μέθοδο συγκόλλησης με βυθισμένο τόξο – Submerged Arc Welding (SAW) τόσο το σύρμα όσο και το μέταλλο βάσης λιώνουν κάτω από μια στρώση βόρακα αυτή η στρώση προστατεύει τo σημείο συγκόλλησης και επικεντρώνει τη θερμότητα στην ένωση.

Κατά τη διάρκεια της συγκόλλησηςο βόρακας καθαρίζει το λιωμένο μέταλλο και μετατρέπεται σε ένα προστατευτικό κάλυμα, η μέθοδος αυτή συνίσταται σε εφαρμογές με ελάχιστο πάχος μετάλλου 2 χιλιοστά χωρίς να υπάρχει κάποιο ανώτερο όριο.

Η συγκόλληση με βυθισμένο τόξο είναι μια μέθοδος που καλύπτει πολλές εφαρμογές έχει τη δυνατότητα συγκόλλησης κάθε τύπου χάλυβα, από κοινό χάλυβα – non alloy (ST 37, ST 57), ανοξείδωτου χάλυβα high alloy (304, 316) μέχρι και χάλυβες με βάση το Νικέλιο – Νi – based. Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου συγκόλλησης είναι η μεγάλη εναπόθεση μετάλλου – deposit rate – σε συνδυασμό με τη μεγάλη ταχύτητα συγκόλλησης, για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να δώσουμε αρκετό βάρος στην επιλογή του κατάλληλου βόρακα.

Βόρακας:

Ο βόρακας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και βοηθάει ώστε να πετύχουμε ποιοτική συγκόλληση,επιπλέον όπως υποδεικνύει και το όνομα της μεθόδου ο βόρακας καλύπτει όλο το τόξο συγκόλλησης βυθισμένο τόξο δίνοντας έτσι ένα πλεονέκτημα στο χειριστή του μηχανήματος. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί μάσκα δίνοντάς του τη δυνατότητα να χειρίζεται με μεγαλύτερη ευκολία το μηχάνημα όπως επίσης και να παρακολουθεί τη γραμμή παραγωγής, επιπλέον η μέθοδος του βυθισμένου τόξου παράγει ελάχιστο καπνό, αφήνοντας το χώρο εργασίας καθαρό.

Γενικά θα λέγαμε ότι η μέθοδος συγκόλλησης με βυθισμένο – τόξο ενδείκνυται όταν στις εφαρμογές μας χρειαζόμαστε:

  1. Μεγάλη εναπόθεση λιωμένου μετάλλου (deposit rate)
  2. Μεγάλη ταχύτητα συγκόλλησης (travel speed)
  3. Μεγάλη διείσδυση (penetration)
  4. Με αυτήν τη μέθοδο μπορούμε ανάλογα με τις ανάγκες μας ένα ή να πετύχουμε ακόμη και συνδυασμό των παραπάνω αποτελεσμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παραγωγικότητα της συγκόλλησης με βυθισμένο τόξο  είναι πολύ αυξημένη αφού πολλές φορές φτάνουν και πάνω από 1000 Αμπέρ σε πολλές εφαρμογές.

Μέθοδοι συγκόλλησης βυθισμένου τόξου:

Με τη μέθοδο του βυθισμένου τόξου μπορούμε να πετύχουμε συγκόλληση περιμετρική δεξαμενές συγκόλληση δοκαριών αλλά και συγκόλληση σε θέση «πλάκα» χρησιμοποιώντας ειδικό τροφοδότη. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα συγκόλλησης όχι μόνο αυτόματα με τις διάφορες κεφαλές αλλά και χειροκίνητα με τσιμπίδες χειρός.

Single Arc:

Μονό τόξο θα ήταν η μετάφρασή του στα ελληνικά και είναι η απλούστερη εκδοχή της συγκόλλησης με βυθισμένο τόξο, η μέθοδος αυτή είναι ότι ακριβώς υποδεικνύει το όνομά της. Χρησιμοποιεί μια πηγή ρεύματος μαζί με μια αυτόματη κεφαλή συγκόλλησης η οποία τροφοδοτεί συνεχόμενα με σύρμα και βόρακα δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο το τόξο συγκόλλησης.

TwinArc: 

(Διπλό Τόξο) TwinArc είναι η μέθοδος συγκόλλησης η οποία χρησιμοποιεί δύο σύρματα μικρής διαμέτρου (μέχρι Φ 2.4) με μεγάλη ταχύτητα τροφοδοσίας. Συνήθως χρησιμοποιείται για λόγους οικονομίας αντικαθιστώντας το μονό τόξο.