Τι είναι η Ανόπτηση;

Ενώ η χημική σύνθεση ενός μετάλλου καθορίζει πολλές από τις μηχανικές ιδιότητες, πολλά μέταλλα μπορούν να μεταβάλλουν τις μηχανικές τους ιδιότητες μέσω θερμικής επεξεργασίας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θερμικής επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται σήμερα και μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους είναι η ανόπτηση.

Τι είναι η ανόπτηση;

Η ανόπτηση είναι μια διαδικασία θερμικής επεξεργασίας που χρησιμοποιείται κυρίως για την αύξηση της ολκιμότητας και τη μείωση της σκληρότητας ενός υλικού. Αυτή η μεταβολή της σκληρότητας και της ολκιμότητας είναι αποτέλεσμα της μείωσης των διαταραχών στην κρυσταλλική δομή του υλικού της ανόπτησης.

Η ανόπτηση πραγματοποιείται συχνά όταν ένα υλικό έχει υποστεί σκλήρυνση ή διαδικασία ψύχους για να αποφευχθεί η εύθραυστη βλάβη του ή να το καταστήσει περισσότερο διαμορφωμένο για τις επόμενες λειτουργίες.

Γιατί το Metal είναι ανυψωμένο;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ανόπτηση χρησιμοποιείται για τη μείωση της σκληρότητας και την αύξηση της ολκιμότητας. Η αλλαγή αυτών των μηχανικών ιδιοτήτων μέσω ανόπτησης είναι σημαντική για πολλούς λόγους:

  • Η ανόπτηση βελτιώνει τη δυνατότητα σχηματισμού ενός υλικού. Τα σκληρά, εύθραυστα υλικά μπορεί να είναι δύσκολο να λυγίσουν ή να πιεστούν χωρίς να δημιουργηθεί κάταγμα υλικού. Η ανόπτηση συμβάλλει στην εξάλειψη αυτού του κινδύνου.
  • Η ανόπτηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την ικανότητα επεξεργασίας . Ένα υλικό που είναι εξαιρετικά εύθραυστο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική φθορά του εργαλείου. Η μείωση της σκληρότητας ενός υλικού μέσω ανόπτησης μπορεί να μειώσει τη φθορά του εργαλείου που χρησιμοποιείται.
  • Η ανόπτηση αφαιρεί τις υπολειπόμενες καταπονήσεις. Οι υπολειπόμενες καταπονήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ρωγμές και άλλες μηχανικές επιπλοκές και συχνά είναι καλύτερο να τις εξαλείφουμε όποτε είναι δυνατόν.

Τι μέταλλα μπορούν να αναδιαρθρωθούν;

Για να εκτελεστεί μια διαδικασία ανόπτησης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα υλικό που μπορεί να τροποποιηθεί με θερμική επεξεργασία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν πολλούς τύπους χάλυβα και χυτοσίδηρο. Ορισμένοι τύποι αλουμινίου , χαλκού , ορείχαλκου και άλλα υλικά μπορεί επίσης να ανταποκρίνονται σε μια διαδικασία ανόπτησης.

Η διαδικασία ανόπτησης

Υπάρχουν τρία κύρια στάδια σε μια διαδικασία ανόπτησης.

  1. Στάδιο ανάκτησης.
  2. Στάδιο ανακρυστάλλωσης
  3. Στάδιο ανάπτυξης κόκκων

Στάδιο 1ο ανάκτηση

  • Κατά τη διάρκεια της φάσης ανάκτησης, χρησιμοποιείται ένας κλίβανος ή άλλος τύπος συσκευής θέρμανσης για την ανύψωση του υλικού σε μια θερμοκρασία όπου ανακουφίζονται οι εσωτερικές τάσεις του.

Στάδιο 2ο ανακρυστάλλωση

  • Κατά τη διάρκεια του σταδίου ανακρυστάλλωσης, το υλικό θερμαίνεται πάνω από τη θερμοκρασία ανακρυστάλλωσής του , αλλά κάτω από τη θερμοκρασία τήξης του. Αυτό προκαλεί νέους κόκκους χωρίς να υπάρξει προϋπάρχουσα πίεση.

Στάδιο 3ο ανάπτυξης κόκκων

  • Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των σιτηρών, οι νέοι κόκκοι αναπτύσσονται πλήρως. Η ανάπτυξη αυτή ελέγχεται επιτρέποντας στο υλικό να κρυώσει με καθορισμένο ρυθμό. Το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτών των τριών σταδίων είναι ένα υλικό με μεγαλύτερη ολκιμότητα και μειωμένη σκληρότητα.

Μεταγενέστερες ενέργειες που μπορούν να μεταβάλλουν περαιτέρω τις μηχανικές ιδιότητες πραγματοποιούνται μερικές φορές μετά τη διαδικασία ανόπτησης.

Όταν χρησιμοποιείτε ανόπτηση μετάλλων;

Οι κοινές εφαρμογές για ανοπτημένα μέταλλα περιλαμβάνουν:

  • Υλικά που έχουν σκληρύνει την εργασία, όπως φύλλα μετάλλων που έχουν υποστεί επεξεργασία σφράγισης ή αποθέματα ράβδων με κρύο νερό.
  • Το μεταλλικό σύρμα που έχει τραβηχτεί από ένα μέγεθος σε μικρότερο μέγεθος μπορεί επίσης να υποβληθεί σε διαδικασία ανόπτησης.
  • Οι εργασίες επεξεργασίας που δημιουργούν υψηλές ποσότητες θερμότητας ή μετατόπισης υλικού μπορούν επίσης να δικαιολογήσουν μια διαδικασία ανόπτησης μετά.
  • Τα συγκολλημένα εξαρτήματα μπορούν να δημιουργήσουν υπολειμματικές τάσεις στην περιοχή του υλικού που εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. για να δημιουργηθούν ομοιόμορφες φυσικές ιδιότητες, συχνά χρησιμοποιείται ανόπτηση.