Τι είναι το Hastelloy και πώς φτιάχνεται;

Το Hastelloy είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μέταλλο νικελίου που έχει γίνει κράμα για την αύξηση της αντοχής στη διάβρωση.

Αυτό γίνεται κυρίως με την προσθήκη μολυβδαινίου και χρωμίου. Υπάρχουν πολλές ποιότητες Hastelloy, με κάθε κατηγορία να έχει διαφορετική χημική σύνθεση που πρέπει να βελτιστοποιηθεί για ένα συγκεκριμένο σύνολο ιδιοτήτων.

Με το Hastelloy να περιέχει συνήθως υψηλές ποσότητες μολυβδαινίου και χρωμίου, αποδίδει καλύτερα σε έντονα διαβρωτικά περιβάλλοντα από άλλα εξειδικευμένα μεταλλικά προϊόντα όπως το Incoloy. Η προσθήκη μολυβδαινίου αυξάνει επίσης τη γενική εργασιμότητα. Τα κράματα Hastelloy είναι επίσης όλκιμα και κατασκευάζονται και σχηματίζονται εύκολα.

Οι ποιότητες Hastelloy έχουν γενικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση
  • Καλή συγκολλησιμότητα
  • Ανθεκτικό σε οξειδωτικά μέσα και οξέα

Πώς φτιάχνεται το Hastelloy;

Δεδομένου ότι το Hastelloy είναι ένα κράμα μετάλλων, κατασκευάζεται με συνδυασμό ακατέργαστων στοιχείων μαζί ενώ βρίσκεται σε ζεστή υγρή κατάσταση. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες, καθεμία από τις οποίες περιέχει μια συγκεκριμένη χημική σύνθεση.

Ένα μείγμα μπορεί να περιέχει μεταξύ 1% και 25% χρώμιο, μεταξύ 5% και 30% μολυβδαίνιο και μεταξύ 0% και 30% σίδηρο, με το υπόλοιπο να αποτελείται από νικέλιο. Τα πρόσθετα πρόσθετα μπορούν να περιλαμβάνουν άνθρακα, βολφράμιο, βανάδιο και τιτάνιο, ανάλογα με την ποιότητα.

Μόλις τα μέταλλα ενωθούν, λιώσουν και αναμειχθούν μεταξύ τους, μπορούν να χυτευτούν ανάλογα για περαιτέρω κατασκευή.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Hastelloy;

Δεδομένου ότι το Hastelloy έχει σχεδιαστεί για να έχει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για κάθε μέτρια έως σοβαρά διαβρωτικά περιβάλλοντα όπου η διάρκεια ζωής του προϊόντος είναι σημαντική.

  • Χρησιμοποιείται συνήθως για σωλήνες και βαλβίδες στη χημική και πετροχημική βιομηχανία. 
  • Χρησιμοποιείται επίσης σε δοχεία αντιδραστήρων στη χημική και πυρηνική βιομηχανία.

Υπάρχουν πολλές ποιότητες Hastelloy, αλλά το C276 είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς βαθμούς. Αυτός ο βαθμός χρησιμοποιείται συνήθως στα σκληρά περιβάλλοντα που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και στην παραγωγή χαρτιού και χαρτοπολτού και στην επεξεργασία απορριμμάτων.